instrukciók

Itt van 3 fontos tudnivaló, amit a fotózás előtt fontos tisztán látni, a fényképek tulajdoni és felhasználási sajátosságait. Ezeket nem a fotós határozza meg, hanem jogszabályok mondják ki. Van ami egyéni megállapodás kérdése, de a legfontosabbak és egyben legmeglepőbbek bizony törvénybe vannak itatva.

  1. Fontos, de sokszor elfelejtett tény, a fotó, hiába vagy te a megrendelő, hiába szerepelsz a képen, a fotósé. Ugyan nem kezdhet vele semmit az engedélyed nélkül, de az övé. Ebből következik, hogy csak arra használhatja a képet, amire te megengeded és te is arra használhatod a képet amikor megkaptad, amit ő megengedett. A fotós nevét – ha csak nem kéri, hogy ne tüntesd fel, fel kell tüntetni a kép publikálásakor. A képet nem vághatod, szerkesztheted kedvedre a fotós engedélye nélkül. 
  2. Szerződés! Jobb leírva!  – Tudom, tudom…újabb papír, úgyis csak elhagyod…de nagyon fontos, kell. A későbbi viták elkerülése miatt. A mai világban a digitális fotók könnyen kelnek saját életre, ez sok kellemetlenséget okozhat. Kerüljük el! A fotósnak bizonyára van előre megírt sablon, amit testre szabhattok. 
  3. Tudd meg meddig őrzik, tárolják a képeidet, hol és kik láthatják! A fotózás és a fotózás során keletkezett képek életed egy-egy fontos, bensőséges pillanatát hivatottak megőrizni. A minőség és biztonság kéz a kézben járnak!

Fontos! Mi történik ha nem figyeltél ezekre?

Sajnos nehéz helyzetbe kerülhetsz, ha a képeid akaratod ellenére publikussá válnak, ha nincs tisztázva ki és mit csinálhat velük. Azt javaslom, hogy ha ezekben a fontos kérdésekben nem állapodtál meg előre a fotóssal próbáld meg utólag. És ha nem sikerül, mindenképpen fordulj olyan jogászhoz aki ezekben a kérdésekben járatos. A lakás adásvételt intéző ügyvéd nem biztos, hogy járatos a szerzői- és szomszédos jogokban, vagy személyiségi jogi perekben.

Árak Csomagok mini maxi luxi premium – Bocskai Rita Fotográfus (bocskaifoto.hu)

(4) Bocskai Rita | Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.