instrukciók

Itt van 3 fontos tudnivaló, amit a fotózás előtt fontos tisztán látni, a fényképek tulajdoni és felhasználási sajátosságait. Ezeket nem a fotós határozza meg, hanem jogszabályok mondják ki. Van ami egyéni megállapodás kérdése, de a legfontosabbak és egyben legmeglepőbbek bizony törvénybe vannak itatva.

  1. A fotó, hiába vagy te a megrendelő, hiába szerepelsz a képen, a fotósé. Ugyan nem kezdhet vele semmit az engedélyed nélkül, de az övé. Ebből következik, hogy csak arra használhatja a képet, amire te megengeded és te is arra használhatod a képet amikor megkaptad, amit ő megengedett. A fotós nevét – ha csak nem kéri, hogy ne tüntesd fel, fel kell tüntetni a kép publikálásakor. A képet nem vághatod, szerkesztheted kedvedre a fotós engedélye nélkül. 
  2. Szerződés! Jobb leírva!  – Tudom, tudom…újabb papír, úgyis csak elhagyod…de kell. A későbbi viták elkerülése miatt. A mai világban a digitális fotók könnyen kelnek saját életre, ez sok kellemetlenséget okozhat. Kerüljük el! A fotósnak bizonyára van előre megírt sablon, amit testre szabhattok. 
  3. Tudd meg meddig őrzik a képeidet, hol és kik láthatják! A fotózás és a fotózás során keletkezett képek életed egy-egy fontos, bensőséges pillanatát hivatottak megőrizni. A minőség és biztonság kéz a kézben járnak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük